KalervoNiementaus

Venäjä/pakotteet/ei

Viime päivinä on paljon puhuttu "putinismistä", "venäjämielisyydestä" sun muusta. Erityisesti tämä maassamme kulminoituu PerusSuomalaisiin, jostain johtuen. Puolueen puheenjohtaja Halla-aho on ymmärtääkseni moneen kertaan kertonut PS-puolueen linjan ja sen, ettei perussuomalaiset ole mitenkään erityisen "putinmielinen" puolue. Esim. täällä Usarissa sitä ei kuitenkaan uskota, koska Huhtasaari, koska Salvini, koska Milano, koska Kotro jnejne.

Laitan tähän vielä hieman omaa taustaa, eli isovanhempiemme margariinitehdas jäi Viipurin Papulaan. Sen mielellään saisin sieltä takaisin, mutta se on jyrätty maan tasalle. Tämä vaan esimerkkinä siitä, ettei omat sympatiani välttämättä ole itänaapurimme puolella, vaikka seuraavan kirjoitankin.

 

Ja se mitä nyt sitten raapustan, niin on totaalisen spekulatiivinen, ei mahdollinen, tjms. Siltikin pohdin asiaa totaalisesti maamme, Suomen, edun kannalta. En Eun, en kenenkään muun, vaan puhtaasti Suomen.

 

Sanottakoon heti alkuun että itselläni ei ole mitään isompaa ymmärrystä näistä pakotteista, tahi mihin olemme EUn myötä sitoutuneet ja spekulointini perustuu pelksätään siihen, että "näin tehdään, eikä sitä kukaan estä".

 

Meillä on Venäjän suhteen koko ajan pelko perseessä, johtuen varmastikin historiasta. Varmasti myös nykyisyydestä, koska Nato. Itse näen maamme tilanteen niin, että meilla ei ole "munaa" liittyä Natoon, koska ei tietoa mihin se johtaa. Vaikka muuta väitetään niin uskoisin sen olevan tosiasia, että naapuri kävelee tänne halutessaan ilman isompaa ongelmaa. Kun meillä pohditaan hävittäjähankintoja, niin putin lienee jo niinstön pallilla. Eli siis, mitä jos;

 

Jos siis lopettaisimme nämä pakotteet Venäjää kohtaan, jos sanoisimme ettemme liity Natoon, jne. Mitähän sitten tapahtuisi? Taloutemme raketoisi, vienti Venäjläle nousisi. Kansakuntamme alkaisi töihin jne.

Kunhan pohdin. Mielestäni tämän ei tarvitse tarkoittaa sitä, että meidän pitäisi hyväksyä jokainen Venäjän teko, tahi hyväksyä Ukraina jne. ja nämä voidaan toki tehdä selväksi, mutta koska emme kuitenkaan voi niihin vaikuttaa, niin "sivuutamme" ne.

 

Toki tonen vaihtoehto se, että pohdimme koska veli venäläinen tulee tänne muutenkin kuin tekemään viikon ostokset Haminan Lidlissä. Tällasta tällä kertaa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Mitään ongelmaan Venäjän kanssa ei tule enää olemaan, kun liitymme NATO:on. Ei myöskään enää sitä "pelkoa persiissä." Venäjän suhteen Suomi on silloin koskematon.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.K:"Mitään ongelmaan Venäjän kanssa ei tule enää olemaan, kun liitymme NATO:on. "

Ihan varma ole siitä miten tällainen tapahtuu ja miten pitkä prosessi se olisi, jos ylipäätään onnistuisi. Ettei nyt vaan kävisi niin, että sillä välin kun neuvotteluja käytäisiin, niin Putin kavereineen tulisi Vaalimaan läpi ilman passia. Uutta motoritietä hyvä jyryttää vähän isommallakin kulkimella.

Käyttäjän EsaMPaloniemi kuva
Esa M Paloniemi

Suomalaisten ryssäviha on tuontitavaraa Ruotsista. Ruotsalaiset pelkäävät ja vihaavat venäläisiä lähes maanisesti.

Suomella on syytä olla kiitollinen Venäjälle; venäläiset antoivat Suomelle autonomian, oman rahan, koululaitoksen ja teki suomen kielestä kansalliskielen. Mitään näistä ei saatu Ruotsilta.

http://asfalttikukka.blogspot.com/2019/05/ei-isis-...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ja kiitollinen siitäkin, kun itänaapuri etnisesti puhdisti 12% maamme alueesta ja liitti sen sodalla itseensä?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Suosittelet siis, että Venäjän kyljessä olevan pienen maan kannattaa nojata sinnepäin eikä länteen ja hyväksyä hiljaa toisten itsenäisten valtioiden alueiden kaappaaminen. Aika varmat ”ryssän perseennuolijan*” tuntomerkit.

* Määritelmä suoraan kansanperinteestä. Kyllä ennen(kin) osattiin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

E.M:"Suosittelet siis,.."

Edelleen jaksat hämmästyttää itseäni kerta toisensa jälkeen. Uskoin että tein tavallisellekin tallaajalle(saati sitten opettajalle) selväksi sen, että tämä oli puhdasta pohdintaa/spekulointia, eikä tarkoitukseni ollut esittää mitään "suosituksia". Taisin myös todeta että suvullamme jäi omaisuutta ja kotitalo rajan taakse, jonka vuoksi itse en ole mitenkään venäjämyönteinen.
PS jos minusta olisi kiinni, niin rajaa pitkin rakennettaisiin muuri ja mielellään aika korkea.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Realismia. Harvinaista nykypäivänä.

Jos sitten sanoisimme kuten kerrot niin meille asetettaisiin taloudelliset pakotteet, meidät "jäädytettäisiin" poliittiseen paitsioon, emme siis kelpaisi mihinkään.
Me emme siis ole emmekä voi olla oikeasti itsenäisiä, eikä mikään muukaan pienempi valtio.
Me tulemme aina olemaan riippuvaisia suurvaltojen pyrkimyksistä.

Tämä edellinen sillä varoituksella että se on realismia, ei siis Putinismia eikä mitään muutakaan -ismiä.
Olen suuresti kiitollinen menneille sukupolville siitä että onnistuivat pitämän Suomen itsenäisenä ja myös vakiinnuttamaan itsenäisyytemme.
Saattoi olla niin että Neuvostoliitto, siis venäläiset eivät koskaan oikeasti hyväksyneet sitä että Suomi irtaantui Neuvostoliitosta (Venäjästä). Neuvostoliitto siis haikaili Suomen "takaisin" ottamista kunnes yrittivät sitä.

On vähän kyseenalaista sanoa että venäläiset "antoivat" Suomelle autonomian kun ensin olivat vallanneet sen Ruotsilta. Vaikkakin olimme lähinnä raaka-aine- ja sotamiesvarasto Ruotsin kuninkaalle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Venäjällä ei ole myydä kuin öljyä. Ei yhtään mitään muuta. Suomessa olemme yrittäneet vaihtelevalla menestyksellä juurruttaa demokratiaa ja länsimaista yhteiskuntamoraalia joka sattumalta tuottaa kilpailukykyä erilaisilla markkinoilla.
Siirtymällä Kalervo sinun ohjeittesi mukaan henkisesti Venäjään joka haalii naapurivaltioiden rikkauksia sen sijaan että
kehittyisi itse sinä luulet että kauppamme kukoistaisi. Päinvastoin. Meillä ei olisi mitä myydä Venäjälle. Satamat kyllä saavat liikennettä ilnmn että kaveeraamme Venäjän kanssa mikä käytännössä tarkoittaisi vain sielumme myymistä ja kehitysmaaksi luisumista.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

S.L:"Venäjällä ei ole myydä kuin öljyä."

Talomme lämmitykseen sitä tarvitaan, myöskin autoissa hyvä olla. En nyt kuitenkaan oikeastaan ajatellut ostaa sieltä mitään, vaan lähinnä vientiin panostaisin. Mitä se sitten olisi, niin en tiedä, mutta se ei ollutkaan tämän jutun pointti. Olen kuitenkin ollut ymmärtävinäni, että näistä pakotteista on maallemme paljon haittaa. Jos pakotteet pois, niin haitat pois?
Se sitten kokonaan toinen juttu taasen minkä kuvan se jollekin antaa, mutta onhan sillä (Venäjällä) muitakin "kavereita".

PS mikähän tässä nyt on ongelmana, kun muistelen että joku vuosi sitten täällä huudettiin hoosiannaa, kun venakot kävi kaupparetkillä maassamme.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllähän nytkin iloittaisiin jos tulisivat. Se ei ole pakotteiden vastaista että myy turisteille. Jotenkin epäilen että et itsekään muuta luullut. Vaikka en ymmärrä miksi esität tahallaan hataria argumentteja.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kannattaisi ehkä hiukan tutkia niitä Venäjälle asetettujen pakotteiden sisältöä ja niiden vaikutusta Suomen "räjähdysmäiseen" vienttiin Venäjälle.

- Pakotteet sisältävät ensisijaisesti pääomamarkkinoita koskevat kiellot. Asetuksella kielletään osallistumasta eräiden merkittävien venäläisten valtio-omisteisten rahoituslaitosten sekä eräiden sotateollisuudessa tai öljyalalla toimivien venäläisyritysten rahoittamiseen.

- Puolustustarvikkeiden vienti- ja tuontikielto. Päätöksellä kielletään puolustustarvikkeiden vienti Venäjälle ja tuonti Venäjältä. Kielto koskee myös tällaisten tuotteiden valmistamista ja huoltoa koskevan teknisen avun, välityspalveluiden ja sotilastoimintaan liittyvien palveluiden tarjoamista Venäjälle tai Venäjällä käytettäväksi.

- Kaksikäyttötuotteiden vientirajoitukset. Asetuksella kielletään kaksikäyttötuotteiden ja -teknologian vienti Venäjälle tai Venäjällä käytettäväksi, jos ne ovat tai voivat olla kokonaan tai osittain sotilaalliseen käyttöön tai sotilaalliselle loppukäyttäjälle tarkoitettuja.

- Öljynetsintään ja öljyntuotantoon liittyvien tuotteiden ja palveluiden vientirajoitukset. Asetuksella kielletään öljynetsintään ja öljyntuotantoon liittyvien tiettyjen tuotteiden vienti Venäjälle.

Venäjä ei ole käyttänyt aikaisemminkaan näitä palveluita Suomesta eikä tule koskaan tarvitsemaankaan. Pakotteiden poistamisella ei ole mitään vaikutuksia blogistin esittämään Suomen "räjähtävään" kasvuun !

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

I.V:"Pakotteiden poistamisella ei ole mitään vaikutuksia blogistin esittämään Suomen "räjähtävään" kasvuun !"

Tämä voi hyvinkin olla mahdollista, mutta olen kuitenkin ollut lukevinani useammastakin paikasta, että eritoten Suomi olisi kärsijänä tässä pakotejutskassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Suomi kärsii Venäjän asettamien tuontikieltojen vuoksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sillä voi olla hyviä ja huonoja vaikutuksia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kalervo Niementaus

Venäjänkaupasta on vallalla monia vääriä käsityksiä. Monelle suomalaiselle on muodostunut mielikuva, jossa ulkomaailman pakotteet rajoittavat suuresti kaupankäyntiä Venäjän kanssa. Venäjänkauppa olisi tämän vuoksi pitkälti tyrehtynyt.

EU:n asettamilla pakotteilla ei ole ollut juurikaan vaikutusta Suomen vientiin. EU:n asettamat pakotteet koskevat enimmäkseen öljy- ja kaasuteollisuudessa käytettävien laitteiden ja tarvikkeiden kauppaa. Niitä ei ole juuri Suomesta Venäjälle myyty.

Suomi ei ole rahoittanut ennen pakotteita Venäjän valtion yhtiöitä eivätkä Venäjän aseteollisuutta.

Keskeinen huomio on, että EU:n asettamat pakotteet eivät kohdistu Suomen Venäjän-viennin kannalta keskeisiin tuotteisiin ja palveluihin. Niiden vaikutus Suomen Venäjän-kauppaan on siten ollut rajallinen.

Sinä taidat nyt viitata Venäjän asettamiin vastapakotteisiin jotka toki kolhaisivat yksittäisiä elintarvikkeita vieviä yrityksiä. Niiden osalta ongelma on tällä hetkellä vähäinen, koska tuotteet on saatu lähes täysimääräisesti myytyä länsimarkkinoille. Siellä sitä kasvua on. Ei kuihtuvassa Venäjän taloudessa.

Suomalaisten elintarvikkeiden vienti muihin maihin kuin Venäjälle on kasvanut vuodesta 2014 kymmenellä prosentilla 1,6 miljardiin euroon.

Mikään ei ole niin tervettä kuin viennin laaja-alainen kasvu globaaleilla markkinoilla. Suomessa on vihdoin opittu, että yksipuolinen kauppa Neuvostoliittoon ajoi Suomen vientiteollisuuden aikoinaan syviin vaikeuksiin.

Putinin asettamat vastapakotteet ovat osoittautumassa Suomen elintarvikeviennin onneksi !

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #40

I.V:"Venäjänkaupasta on vallalla monia vääriä käsityksiä."

Kiitoksia tästä asiallisesta selvityksestä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Perussuomalaisten Olli Kotro : Suomen hylättävä Schengen-sopimus – tilalle viisumivapaus Venäjän kanssa.
"Kotron mukaan Suomen ja Venäjän väliseen uuteen viisumivapaaseen järjestelmään voitaisiin ottaa esimerkiksi kymmenentuhatta suomalaista ja venäläistä, jotka saisivat matkustaa maiden välillä tekemällä pelkän matkustuslupailmoituksen internetissä."
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006111591.html

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Persut ovat nappuloina Putinin pelissä. Vapaaehtoisesti.
Tottakai jos koko ideologia on kelmimäinen löytää ison kelmisedän ja rupeaa kotiaan, äitiään ja isäänsä myymään sedälle kuten persut.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

S.L:".. ja rupeaa kotiaan, äitiään ja isäänsä myymään sedälle kuten persut."

Äidistä/isästä en tiedä, mutta jokunen vuosi takaperin venäläiset osti aikapaljon erilaisia tiluksia täältä maastamme. Koska hinta oli useimmiten huomattavasti yli sen mitä suomalainen tarjosi, niin kaupat syntyi venäläisen kanssa. Toki tiedän että toislla periaatteita ja ehkä itsellänikin olisi, mutta toisaalta taas, kerran täällä eletään ja rahaa tarvitaan siihen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Erkki Martikainen

Pohjois- Koreassa taitaa olla sama käytäntö, mutta se koskeen ehkä vain sataa henkilöä !

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

No niin, noista mainitsemistasi usarin monien kirjoittajienkin käyttämillä sanoilla "putinismistä", "venäjämielisyydestä" käytetään trollauksen tavoin PS puoluetta kohtaan ja ihan samoissa merkityksissä, joista syytetään venäjän vaikuttamisesta vaaleihin muissa maissa. Mitä eroa on siten oman maan eri tahojen vaikuttamispyrkimyksissä käytäviin vaaleihin? Ei niin mitään. Oman maan tahot vain asettavat naapurin tavallaan "viholliseksi" PS puolueen kautta.

Tämä kertoo siitä kuinka suuri hätä on vasemmistolaisilla tahoilla meilläkin meneillään olevasta poliittisen suunnan muutoksesta, eikä kyse ole perimmältään venäjästä vaan siitä tehdään väline PS:n syyllistämiseen. Milloin mistäkin. Tämä on vallan käyttöön liittyvää politikointia pahimmillaan. Keksitään kaikenlaisia tekosyitä. Sellaisia joita vain mielikuvitus voi tuottaa. Minun mielipiteeni tällaisesta vaikuttamisesta on jopa moitittavampaa kuin ulkovaltojen tahoita tuotetut yritykset. Miten tällaiseen vaikuttamiseen suhtautuu lainsäädäntömme?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tottakai on eroa oman maan vaalivaikuttamisella ja Venäjän.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 11

Mielikuvituksesi sentään riittää kutsumaan kaikkia muita vasemmistolaisiksi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ja valittamaan siitä, että persut sijoitetaan eduskuntasalissa oikealle.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Klassista, pitää etsiä ulkoinen vihollinen kun halutaan peitellä sitä mitä kotona tapahtuu.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Pakotteista luopuminen tarkoittaa käytännössä Krimin miehityksen ja Venäjän touhujen Itä-Ukrainassa hyväksymistä. Pelkkä sanallinen protestointi ei ole minkään arvoista, eikä sillä ole pienintäkään vaikutusta Venäjään.

Persujen Kotro ja ilmeisesti melkoinen osa heistä (en tiedä onko blogisti persu, mielipiteet tuntuvat persuilta) on sitä mieltä, että Krimin asia ei kuulu meille, eikä meidän pidä tukea Ukrainaa. Todella lyhytnäköistä ajattelua. Mitenkäs sitten suu pannaan, kun Venäjä alkaa kohdistaa aggressionsa meihin? Nyökyttelemme tyytyväisinä, kun muut Euroopan maat toteavat, ettei Suomen asia kuulu heille eikä heillä ole syytä tukea Suomea?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.N:"Pakotteista luopuminen tarkoittaa käytännössä Krimin miehityksen ja Venäjän touhujen Itä-Ukrainassa hyväksymistä."

Mielestäni yritin tehdä selväksi, ettei se tarvitsisi sitä tarkoittaa. Jos Pekka ja Kalervo olisivat kavereita, niin ei minunkaan tarvitsisi kaikkia tekemisiäsi hyväksyä, tahi sinun omiani.

P.N:" Pelkkä sanallinen protestointi ei ole minkään arvoista, eikä sillä ole pienintäkään vaikutusta Venäjään."

Onkohan näistä pakotteista kerrottu veli venäläiselle, kun ei ainakaan mistään sellaisesta isommasta kotiinpaluu-meiningistä ole uutisoitu.

PS laitetaan nyt tähän lopuksi, että asia selkiää. En ole minkään puolueen jäsen, mutta esim. viime ek-vaaleissa äänestiin ps-puolueen ehdokasta. Soinin jälkeen se taas onnistuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miten perussuomalaisten äänestäminen onnistui ennen Soinia?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #39

M.S:"Miten perussuomalaisten äänestäminen onnistui ennen Soinia?"

Väitinkö minä jossain niin tehneeni?

Voihan tämän tehdä pitemmän kaavan mukaan, jos joku ei vaikka ymmärtänytkään.

Taisin joskus äänestää persuja, kun Soini oli vallassa. Sen jälkeen kun menivät hallitukseen ja Soinin "oikea karva" alkoi näkyä, päätin etten koskaan enää äänestä heitä, siis perussuomalaisia. Nyt kun tästä hillotolppailijasta päästy eroon, niin olen kääntänyt takkini taas kerran. Toivottavasti tästä oli apua, vaikken millään usko ettet tätä tajunnut jo edellisestä viestistäni.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eihän Strache olisi innostunut lehtitalon luovuttamisesta Venäjälle jollei se sopisi hänen ideologiaansa. Persupuolueet kautta Euroopan eivät ole oman kotimaisen vapaan lehdistön puolella. Unkarissa ei ole enää ainuttakaan vapaata lehteä, siis ainuttakaan. He haluavat myös lakkauttaa yleisradiot.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Venäjän kauppa on ollut Suomelle melko tuhoisaa. Elintarvike-, kenkä- ja vienti kohdistui 60-80 -luvuilla Neuvostoliittoon. Venäläinen laatutaso muodostui vientituotantomme standardiksi. Suomalaiset tuotteet olivat järkyttävän kalliita ja laadultaan kelpasivat ainoastaan Venäjälle.
Maksuksi saimme öljyä, Ladoja, bensakanistereita ja sinkkiämpäreitä. Niillä vuotavilla ämpäreillä emme mitään tehneet, mutta olihan niitä joka huoltamolla myynnissä. Öljy ja maakaasu olivat vaihtokelpoista tavaraa.

Kun itävienti hyytyi Neuvostoliiton romahduksessa, meille ei käynyt kovin hyvin. Tuotantomme ei kelvannut mihinkään. Olihan laatutaso ja makumieltymykset puristettu tiukasti siihen, mikä Neuvostoliittoa miellytti.

Venäjän vienti lopulta elpyi ja taas aloimme sen, mikä tuotannostamme oli jäljellä, tuottaa venäläisen maku- ja minimilaatuvaatimuksen perusteella. Kun vienti tyrehtyi, tällä kertaa Venäjän Ukrainan politiikan takia, olimme taas pulassa. Ei elintarvikkeemme kelpaa länteen, ei näillä hinnoilla. Vaateteollisuus ei koskaan 90-luvun lamasta noussut, eikä kenkiäkään enää kohta Suomessa valmisteta.

Paperi- ja terästeollisuutemme on kestänyt Venäjän kaupan heilahtelut. Niitä ei valmisteta Venäjän vientiin, vaikka Venäjäkin on paperia ja terästä Suomesta ostanut.

Venäjän kaupan elpyminen ei ole yksinomaan hyvä asia, eikä kaupan tyrehtyminen yksinomaan huono. Tämän hetken maailmanpolitiikassa on parempi, mitä vähemmän olemme Venäjään sidoksissa. Epävakautta kylvävä naapurimaamme ei ole luotettava kumppani, ei edes Persulle.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Juuri näin. Neuvostoliiuton kanssa käyty suomettumisen ajan kauppa yksipuolisti Suomen teollisuuden punaisten vuorineuvosten ja valtiojohdon (Kekkonen) avulla. Suomi jäi suhdanteille alttiiden harvojen investointitavaroiden tuottajaksi, kun omaa kulutustavaratuotantoa ei saatu elinvoimaiseksi. Tässä jos missä katseet olisi ollut syytä kääntää Ruotsiin, mutta nerokkaiden johtajien (Koivisto, Halonen) hölmöys on suomalaisittain käännetty hyveeksi. Halosen mielestä suomettumisen aika oli jotenkin loistokasta...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri näin osa kaipaa suomettuneisuuden aikaa jolloin suuntauduttiin epäterveille markkinoille. Osa haluaa : Suomi takaisi - suurruhtinaskunnaksi.
Molemmat suomettumissuuntaukset ovat sokeita sille mitä me voimme saavuttaa vapaassa markkinataloudessa. Jälkimmäiset ovat putinin koreiden kulissien sokaisemia. Pikku mies isossa kullatussa oviaukossa jotenkin vetoaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Täytyy tietysti muistaa, että idänkauppa oli Suomelle erityisen tuottoisaa kahdeksana ensimmäisenä vuonna 1945-52 ... :D

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Venäläinen laatutaso muodostui vientituotantomme standardiksi. Suomalaiset tuotteet olivat järkyttävän kalliita ja laadultaan kelpasivat ainoastaan Venäjälle."

Neuvostoliiton vaatima laatutaso meni joskus mahdottoman naurettavaksi. Erääseen paperikonekauppaan liittyi tasavirtamoottoreita jotka ostettiin sovitusti neukuista ja lastattiin Pitäjänmäellä lähtemään muun elektroniikkatavaran mukana Siperiaan menevään junaan. Siellä vastaanottajat hyväksyivät kaiken muun paitsi nuo moottorit jotka olivat sellaisenaan vain siirretty Suomessa junasta toiseen. Pakkaukset olivat kuulemma yksinkertaista lautaa kun sopimuksissa luki että kaikki pakataan kaksinkertaisiin lautalaatikoihin joissa on muovikerros välissä. Niinpä ne tuotiin takaisiin Pitäjänmäelle, pakattiin uudestaan ja lähetettiin Siperiaan. Kyllä joku tarkkuus täytyy olla :) ;)

Anteeksi Jussila kun kommenttini tuli näin lähelle himmentämään sinun loistokasta arviointiasi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Oli oikeastaan hupaisaa katsella -80-luvulla venäläisissä kaupoissa "muotivaatteita" jotka muistuttiovat meidän -50-luvun sarkavaatteita. Mutta ne olivat Suomesta.

No Suomen tekstiiliteollisuus ei toki kaatunut Venäjäm kauppaan vaan halpatuontimaihin, ensin Viro ja sitten kaukaisemmat maat.
Ruotsille kävi samopin, sieltä vain siirrettiin tuotantoa tänne Suomeen ensin, jo -70-luvun alusta.
Siellä oltiin aivan yhtä hölmöjä kuin täälläkin. Rakennettiin uusi miesten pukutehdas, huippumoderni, ja se oli tuotannossa pari kolme vuyotta kun tuotanto siirrettiin Suomeen.

Tuohon viimeiseen kappaleeseen sen verran että parasta olisi jos emme ole liikaa sidoksissa mihinkään ilmansuuntaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Toisaalta Ruotsiin myytiin parempia tekstiilejä kuin Suomeen. Hienoja vaatteita made in finland saattoi löytää sieltä muttei täältä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #24

Jaa, no met ei löyetty yhtään.Ehkei osattu ettiä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #43

Varmaan sitäkin. Ruotsin markkinoille tehtiin kuitenkin omia mallistoja vähän vaativammalle yleisölle, tai eri asioita arvostavalle.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

K.N:"Tämän hetken maailmanpolitiikassa on parempi, mitä vähemmän olemme Venäjään sidoksissa. "

Tästä olen samaa mieltä.

Jone Virtanen

Tämä Venjänkaupan ylistys voisi kyllä loppua. Neuvostoliitto oli aikoinaan aivan eri asia kuin Venäjä tänä päivänä. Ja kuten Kai tuossa sanoinkin, sekin kauppa oli meille tuhoisaa. Ja luulo siitä, että vieressä on valtava markkina on ihan höpöpuhetta. Tilastojen mukaan Venjä on suurinpiirtein Espanjan talouden kokoinen, mutta siltä puuttuvat kaikki ne teolliset edellytykset onnistua, joita Espanjalla taas on. Valtavat investoinnit sotateollisuuteen ovat nekin sakanneet ja useat ns. Venjän uusista aseista ovat edeleen kehityspöydällä Putinin puheista huolimatta. Rahaa on hassattu sotateollisuuteen mutta muu talous on kuralla ja aivan viimeisten uutisten mukaan talouden näkymät synkenevät edeleen.

Venäjän kehitys kohti korkean tulotason maajoukkoa pysähtyi vuoden 2012 paikkeilla. Sen jälkeen Venäjän bruttokansantuote on kasvanut maailmantaloutta hitaammin.Ja tämä on fakta.

Yksi syy on talouspolitiikan tavoitteissa, joiden lähtökohdaksi on otettu mahdollisimman suuri riippumattomuus ulkomaisista toimijoista (eli ei sitä kauppaa sinne nyt ihan niin helposti edes saa). On kiristyviä kotimaisuusvaatimuksia ja tuontirajoituksia.Hyvä esimerkki on metsäkoneet, joita tarvittaisiin mutta kun ei saa ostaa (jos ei maksa ensin lähjuksia virkamiehille....) Tuloksena on alhaisempi elintaso sekä kasvava riippuvuus luonnonvarojen viennistä, joka muutenkin tuo pääosan tuloista.

Sitten on tietysti se tosiasia, että Vapaa kilpailu ja yksityinen yrittäjyys eivät ole Venäjällä suosiossa. Oligarkit rules!

Myös ympäristötekijöillä on oma vaikutuksensa. Öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen ei ennakoida lähivuosina nousevan ja geopoliittiset jännitteet pitävät valtaosan ulkomaisista sijoittajista poissa.

Kävisinkö siis kauppaa naapurin kanssa. No joo, ehkä mutta vain etumaksua vastaan...

Ongelma on myös se, että heikko talous pistää Putin sedän rähisemään. Jollakin konstilla kun se valta-asema on pönkitettävä. Ja uhittelu + agressiot ovat tästä hyvä esimerkki.

Perussuomalaisissa inua ihemtyttää tämä naapurin nuoleskelu. Ja pakosta tulee miettineeksi mitä siitä maksetaan. Ja ihan ilman foliohattua tämmöinen ajatus nousee..

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Jos siis lopettaisimme nämä pakotteet Venäjää kohtaan, jos sanoisimme ettemme liity Natoon, jne. Mitähän sitten tapahtuisi? Taloutemme raketoisi, vienti Venäjläle nousisi. Kansakuntamme alkaisi töihin jne"

Mistähän blogisti löytää tukea väitteelleen, että taloutemme raketoi, jos heittäydymme Venäjän kainaloon? Öljyn maailmanmarkkinahinta ohjaa Venäjän talouden kehitystä, koska Venäjä elää raaka-aineiden viennistä. Jos öljyn hinta ei nouse niin venäläisillä ei ole rahaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Ilkka Sirén

Kumma, että Suomi (Neste, valtion enemmistöomitaja) ostaa öljyä Venäjältä. Öljyähän saa yltä kyllin halvemmalla mistä tahansa. Lisäksi Venäjän öljy on koostumukseltaan ja rikkipitoisuudeltaan sekä laadultaan yksi maailman huonoimmista.

Venäjä toimittaa kelvotonta öljyä länsimaihin. Venäjältä Eurooppaan tuotavan öljyn laatu romahti – voi pilata jalostamon

https://yle.fi/uutiset/3-10754324

https://yle.fi/uutiset/3-10762029

Mitä Suomi tästä hyötyy. Ei mitään muuta kuin hirvittävän kauppataseen vajauksen.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

I.S:"Mistähän blogisti löytää tukea väitteelleen, että taloutemme raketoi.."

Siihen olisi oikeastaan kuulunut kyssäri, koska ihan hihasta repäisty.

PS jos Venäjällä ei ole rahaa, niin miten ihmeessä se on rahoittanut jokaisen oikeistopuolueen euroopassa, kuten myös persut Suomessa. Näin ainakin jos uskomme mitä tänä päivänä netistä saamme lukea.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Koska raha menee imperialistisiin projekteihin eikä esim olojen parantamiseen.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Saamieni tietojen mukaan Venäjä ei ole vielä täydellisessä konkurssissa. Sillä on rahaa mm. aseiden valmistamiseen, sotimiseen Ukrainassa ja mainitsemiisi operaatioihin Euroopassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Huomaatko Kalervo että sinua ei lytätä. Viitaten aikaisempiin keskusteluihin haluan siis selventää että saamasi vastaukset ja muut kommentit eivät olleet bannonin oppikirjan mukaisia vaan demokraattista lojaalia keskustelua tukevia.
Sinähän olet ihmetellyt mitä sillä bannonnimikkeellä tarkoitetaan. Se on kumouksellisen äärioikeiston keskustelutapa ja osa kumouksen tekniikkaa.

Jone Virtanen

Kyllä Venjän talous kestää muutaman puolueen rahoituksen Euroopassa. Siinä puhutaan kymmenistä miljoonista dollareista. Ne ovat kuitenkin pieniä kuluja miljaditolkulla (88 miljadia) vievään pulustusbudjettiin.

Se ei silti tarkoita sitä, että Venjän talous pystyisi meidät elättämään. Venäläiset haluaisivat esimerkiksi, että investoisimme Venäjälle. (Tämä siksi, jotta ontuvan oman teknologisen osaamisen puutteita pystyttäisiin paikkaamaan) Tätä ei kuitenkaan tehdä laajassa mittakaavassa ja monet suomalaiset yritykset ovat myös vetäytyneet näiltä markkinoilta pois.Syynä on omaisuuden heikko suoja, korruptio ja valtion täydellinen ennaltaarvaamattomuus.

Jos asiaa ajatellaan venäjän kansan kannlata, ovat pakotteet omalla omituisella tavallaan myös pitkällä tähtäimellä Venäjän kansan etu. Talouden kurjistumisen kautta kansa ennemmin tai myöhemmin tajuaa (toivottavasti), että putlerin porukka ei oikein aja kansan etua.

Jos suljemme silmämme kaikelta siltä mitä Venjä tekee, sahaamme sekä omaa oksaamme, että venäläisten oksaa. Me kokeilimme jo kerran sitä (eli ummistimme silmämme NL:n kauheluksilta) , miten homma luonnistaa kun suurin kauppakumppani oli idässä. Teimme kuraa ja kun lama tuli se kura ei sitten kelvannutkaan mihinkään muualle.

Venäjä on arvaamaton rajanaapuri ja juuri siitä syystä, että sen rakenne ei ole terve. Ja nuolemalla epätervettä peppua sairastuu myös itse. Sodalla (tai sen uhalla) ja tehokkaalla propagandalla voidaan tunnetusti isänmaallista Venäjän kansaan vedättää jonkin aikaa. Mutta joskus sekin
loppuu. Joko hyvällä tai pahalla. Ja jos Venäjällä (jälleen kerran) aseet ryskäävät vallankumouksen vuoksi olemme liemessä. Ja olemme liemessä, jos Putlerin porukka päättää tekaista jonkun pikku sodan jossakin lähialueellamme oma asemansa pönkittämiseksi. Siinä ei paljon auta hokea että "Olemme puolueettomia!Olemme Puolueettomia" Uskot sie Vladimir! Kyllä se poika tekee niin kuin itse hyväksi näkee. Paitsi jos sillä pikkuisella Suomella on vähän isompi kaveri takana.

Sanottakoon nyt selvyyden vuoksi vielä kerran, että tuskin kenelläkään on suoranaista epäluuloa tai vihaa tavan venläisiä kohtaan. Sen sijaan Venäjän hallinon ymmärtäjiä tai pönkittäjiä en kovin hyvällä katso. Ja valitettavasti niitä meillä riittää.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Jone Virtasella pari hyvää kommenttia aiheeseen. Valitettavasti ei kuvaa, josta johtuen ne piti ensin hyväksyä erikseen, siksi viivästys.

Venäjän arvaamattomuudesta helppo olla samaa mieltä ja itse olen sitä mieltä että onneksemme emme ole saaneet sitä eräiden kaipaamaa Karjalaa takaisin aikoinaan. Uskoisin että sitä oltaisiin oltu jo pyytämässä takaisin, eikä varmastikaan mitenkään ystävällisesti.

Natoon olisi mielestäni pitänyt liittyä jo aikaa sitten. Tällä hetkellä se näyttää aika haastavalta. En toki tiedä mitä se vaatisi ja kauanko aikaa siihen jäsenyyden saamiseen kuluisi, mutta uskoisin ettei kyse mistään läpihuutojutusta.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Laitetaan vielä tänne loppuun(että saadaan 50 täyteen:)) kiitokset kaikille kommentoijille. Vaikka tämän raapustukseni alkuun kirjoitin sen olevan täysin hihasta repäisty ja vailla mitään todellisuuspohjaa, niin silti sain hieman kärkkäitäkin kommentteja venäjämielisyydestä, eikä juurikaan mitään myötämielisyyttä "ideointini" suhteen.
Pistetään nyt tähän vielä kertauksena se, että naapuriin jäänyt isovanhempieni kotitalo, kuten myös margariinitehdas, joten hieman katkeruutta tunnen Venäjää kohtaan. Tästä kirjoituksesta ei siis sovi ottaa mitään toisenlaisia käsityksiä.

PS itselleni toki tuli myös selväksi, että pakotteiden purkaminen ja Venäjän kanssa "heilastelu" huonompi vaihtoehto.

Toimituksen poiminnat