KalervoNiementaus

Kenraali Jaakko Valtanen ei kättele naista

Pari vuotta sitten Usarikin teki jutun siitä, kun Iranin suurlähettiläs ei kätellyt Jenni Haukiota. Nyt kun katsoin pari ensimmäistä sisääntulijaa, niin sama tapahtui kenraali Jaakko Valtasen toimesta. 

Pakko oli pistää, kun en vielä missään muualla ole nähnyt asiasta puhuttavan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jaakko Valtanen, 93 vuotta.

En usko kyseessä nyt olleen naiseen kohdistuvan ylenkatseen tai naisvihan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Siitä ei myöskään ollut kyse Iranin suurlähettilään kohdalla, vaan kyse oli kulttuurista, jossa naisen koskettaminen tulkitaan lähentelyksi. Japanilaiset vieraatkaan eivät kättele naista, vaan kumartavat hänelle.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.K:"..vaan kyse oli kulttuurista, jossa naisen koskettaminen tulkitaan lähentelyksi".

JH Iranissa ollessaan piti huivia päässään, koska _heidän_ kulttuuri. Tämä iranilainen suurlähettiläs ei kätellyt, koska _heidän_ kulttuuri. Miksei siis vastavuoroisesti kuten maassamme on tapana?
Ja vaikka otetaan kaikki kultturitekijät sun muut, niin se ei siltikään selitä sitä, miksei kenraali JV kätellyt Jenniä kuten luultavasti muut tekivät.
Asian voi tarkistaa vaikkapa Yle areenan lähetyksestä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Kysypä uudelleen sitten kun olet täyttänyt 93.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #9

S.N:"Kysypä uudelleen sitten kun olet täyttänyt 93".
Siihen menee reilut 30v. enkä usko että tämä alusta ainakaan enää hengissä. Jätä vaikka spostiosoitteesi, niin kysyn sitten(mitä mun piti kysyä?).

Seuraavaksi taisi tulla 97, joka tuon kättelyn hanskasi. Kyse kuitenkin pilvenveikoista/ilmavoimista, siellä nuo tavat osataan.
Ei nyt oikein ole mitään sellaista järkevää syytä, miksei kätellyt. Nyökkäsi kuitenkin Jennillekin, joten ei sentään kokonaan jättänyt huomiotta.

Käyttäjän IlkkaSalo kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #10

Sotilashenkilö tervehtii tilassa ylintä sotilashenkilöä eli tässä ylipäällikköä siis ylempää kollegaansa. Nyökkäys kollegan/esimiehen puolisoa kohtaan on sotilashenkilön tapauksessa nimenomaan kunnioittavampi tervehtimismuoto kuin tuttavallinen kollegan kättely.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #14

I.S:"Sotilashenkilö ja diipadaapaa.."

Miksi siis kuitenkin nämä muut sotilashenkilöt kättelevät JHn? Eivätkö he kunnioitakaan presidentin puolisoa.
Muuten tuossa kommentissasi voisi olla jotain järkeä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

J.H. oli perillä tuosta kulttuuriin liittyvästä tärkeänä pidetystä seikasta ja halusi osoittaa huomaavaisuutta siinä kohden. Häntä tosin kritisoitiin siitä myös. Ei häntä siihen suinkaan pakotettu. Olen myös varma, että hän monessa kohden matkallaan tietämättään menetteli paikallisen kulttuurin vastaisesti myös.

Linnan juhlillakin monet islamilaisista maista kutsutut vieraat kättelivät molempia.

Jostain syystä suomalaiset eivät kritisoineet Japanin suurlähettilään kättelemättömyyttä kuitenkaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ylipäätään kätteleminen on epähygieenistä. En itse kättele potilaita.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Joskus aiemmin oli puhetta lääkärin ja potiaan suhteesta. Se päättyi kysymykseen saako lääkäri halata potilasta?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Riippuu tilanteesta. Psykiatrit yleensä pyrkivät säilyttämään nk. teknisen neutraliteetin. Toisaalta jos lapsi on kuollut ponnisteluista huolimatta, en näe mitään syytä, miksei vanhempia saisi lohdutuksesksi halata. Ihmisiähän tässä kaikki ollaan.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Muuta en osaa sanoa, mutta tämä kokoomuslainen työväen presidenttinäkin esiintynyt herra on selkeästi puolensa valinnut.

Ay-liikkeen edustajat loistivat poissaolollaan. Eiköhän kantti enää kestänyt jättää keskusjärjestöpuheenjohtajiakin kutsumatta.

Yritysmaailman edustajia oli paikalla niin, että päät yhteen kolisee.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Kättely voi olla epähygieenistä ja tiedän toki ettei sitä sairaaloissa/vastaanotoilla harrasteta. Kuitenkin tuo kättelyseremonia itsessään on iso osa näitä linnan juhlallisuuksia, joten siltä pohjalta tuntuu hieman merkilliseltä. Lisäksi kun kyse kenraalista, niin luulisi että olisi käytöstapakulttuuri hallussa.
Ja kuten tuossa totesin, niin Uusi Suomi teki tuossa pari vuotta sitten jutun kun Jenni Haukiota ei kätelty ja piti sitä "silmiinpistävänä".

(Tuossa uutisoinnissa ei tietty ollut toimittajan nimeä, mutta eihän sitä vastuullisen median teksteistä tarvitsekaan löytyä).

Itse kuitenkin pitäisin tuota kättelemättömyyttä varsinaisena mokana, ja häpeäisin suunnattomasti jos olisin itse tuohon syyllinen..riippumatta sitten siitä, olenko 93, tahi 15.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pääasia lienee, että itse sitten muistat kätellä presidenttiparin kun kutsu käy.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.T:"..kun kutsu käy".

Tuota kutsua rohkenen epäillä ja luutavasti ainakin sen noudattamista, vaikka tulisi.

Käyttäjän JuusoPeuraharju kuva
Juuso Peuraharju

Naurettava "blogi". Jo noiden kahden tapauksen esittäminen samassa yhteydessä on lähinnä säälittävää.

Jokainen täysijärkinen ymmärtää, että 93-vuotiaan veteraanin tapauksessa kyse on inhimillisestä virheestä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tällä blogikirjoituksella voisi osallistua kilpaan vuoden noloimman Puheenvuoron blogikirjoituksen tittelistä. Jokainen muu ymmärtäisi, että kyse tosiaan ol inhimillisestä erehdyksestä, kuten Peuraharju totesi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.N:"Jokainen muu ymmärtäisi, "

Sama kuin JPlle. Viitsi toistaa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.P:"Naurettava "blogi". Jo noiden kahden tapauksen esittäminen samassa yhteydessä on lähinnä säälittävää."

Tämän nyt ei ollut tarkoitus olla mikään "blogi", vaan toteamus tapahtuneesta ja sen herättämä ihmetys omassa pääkopassani.
Säälittäväksi sitä voit toki sanoa, mutten sitä oikein ymmärrä. Kerroin vaan (jälleen kerran) tosiasian jota ihmettelin. Jos "uutinen" on se, että yksi ei kättele, niin mielestäni sen toisenkin kättelemättömyys voisi sellainen olla. Varsinkin kun ei kulttuuritausta ole esteenä käsittääkseni.

J.P:"Jokainen täysijärkinen ymmärtää, että 93-vuotiaan veteraanin tapauksessa kyse on inhimillisestä virheestä."
Se on hienoa että JP pystyy kertomaan mikä on täysjärkisen ymmärryskyky ja millä tavalla tähän hänen ryhmäänsä pääsee, mutta toistaiseksi täällä on ollut muutama joka on selitellyt tätä tapahtumaa joillain muillakin tavoilla. Ehkä he(kään) eivät sitten ole samalla tavalla täysjärkisiä kuin JP.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Koska kiireessä kirjoitin, kun "halusin olla eka", niin jälkeenpäin luettuna esim. otsikkoni olisi voinut olla hieman paremmin muotoiltu. Siinä olisi voinut olla esim. "kenraali JV ei kätellyt naista", vielä parempi ehkä "presidentin puolisoa".
No joo, enää sitä turha muuttaa, mutta kun näyttää siltä että jotkut kuvittelevat että jotenkin syyttelisin tjms. Kunhan vaan omaa ihmettelyäni tapahtuneesta, joka ainakin itselleni näyttäytyi aika harvinaislaatuisena.

PS kyllä tämä sama "ihmettely" on näkynyt joillain toisillakin palstoilla, joten lohdullista tietää etten ehkä kuitenkaan ole ainut joka ei ole "täysjärkinen".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Siitä olisi kyllä syntynyt enemmänkin keskustelua , jos tasavallan presidenttinä olisi Pekka Haavisto ja kenraali Valtanen olisi jättänyt kättelemättä Antonio Floresin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luulen muuten, että jos Haavisto olisi presidentti niin kaikista periaatteistaan huolimatta hänellä olisi sen verran pragmaattista poliittista pelisilmää, että Antonio sattuisi olemaan saikulla linnanjuhlien aikaan.

Toimituksen poiminnat